Kveenit - kainulaisten jäljilä


Näkökulmia kieleen, identiteettiin ja yhteisötaiteeseen.Katariina Angeria, Merja Brinón, Sonja Siltala

Sanna Korteniemi

Meri Nikula

Katriina Pedersen


Galleria Jieris

Kilpisjärventie 15, 99300 Muonio (Kielan talo)


Avoinna 23.10. - 31.12.2018

ma-pe klo 10-18

la-su klo 12-18


Keskustelutilaisuus ja häppeninki kveeniydestä, kielestä ja postkolonialismista galleria Jieriksessä torstaina 13.12.2018 klo 17.30 alkaen.


Kveenit on pääosin Pohjois-Norjassa asuva suomensukuinen kieli- ja kulttuurivähemmistö, joka hyväksyttiin Norjassa kansalliseksi vähemmistöksi vuonna 1999. Kveenin kieli sai kansallisen vähemmistökielen aseman 2005. Suurin muuttoliike mm. Tornio-Muoniolaaksosta Norjaan tapahtui 1700-1800 -luvuilla.


Galleria Jieriksen loppusyksyn näyttelyn teokset ovat syntyneet Norjan Vesisaaressa 2016-17 järjestetyn residenssityöskentelyn aikana osana Kven Connection -projektia.


Meri Nikulan ääniteos reflektoi kveenin ja torniolaakson murteen foneettisia yhteyksiä ja on kollaasi Nikulan omaa ääntä sekä arkistoituja kveeniääniä. Sanna Korteniemen piirustukset ovat syntyneet vallan kielen ja yksilön ilmaisun suhteen kriittisestä tarkastelusta: akvarellisarjassa ”Tääpänä ja tänä yönä” omat havainnot säätilasta rinnastuvat viralliseen säätiedostusdataan. Työryhmän Angeria-Brinón-Siltala valokuvat tutkivat juurien, naiseuden ja siirtolaisuuden yhteyksiä sekä asusteiden kieltä identiteetin työkaluna. Valokuvasarjassa pohditaan ns. vahvan naiseuden merkitystä lähtemisen, uuteen ympäristöön asettumisen ja siellä pärjäämisen näkökulmasta.


Annijokelainen kvääniaktivisti Katriina Pedersen on mukana näyttelyssä kommenteilla, jotka reflektoivat ei-kveenien hänen omasta kulttuuristaan tuottamaa taidetta. Kommentit kulkevat gallerian seinillä taideteosten lomassa ja havahduttavat pohtimaan, voiko taiteilija käyttää omaa ääntään toisen puolesta.


Kven Connection -projektin kotisivut: kvenconnection.tumblr.com


Meänraation haastattelu galleria Jieriksen näyttelystä:

Näyttely Muoniossa kveenikulttyyristä


NRK:n artikkeli galleria Jieriksen näyttelystä:

Kunst om kvener vekker interesse i Nord-Finland.


Bloggaukseni Tääpänä ja tänä yönä - pohdintoja kveeniydestä ja yhteisötaiteesta.

 


Sanna Korteniemi

Kuvanveistäjä / Sculptor
sanna[at]sannakorteniemi[dot]com

Twitter: @_Korteniemi

 
 

Sanna Korteniemi: NRK-talo    2017

Sarjasta Kaksoisvalotus / Kahenkertanen valotus / Double lighting

mustekynä ja puuväri taitellulle paperille