VIIMEINEN | SINIPIIKA


Galleria Jieris 12.4.-10.5.2019


Avoinna: ma-pe klo 10-18, la-su klo 12-18.


Osoite: Kilpisjärventie 13-15 (Kielan talo), 99300 Muonio
Näyttely on lainannut nimensä Toivo Kuulan V.A.Koskenniemen runoon säveltämästä laulusta "Sinipiika", jossa metsässä kulkija kohtaa metsänneidon, eikä kykene enää rakastamaan toista ihmistä:

"- - ken lumoissa on metsänneitosen, hän omaa sieluansa etsien käy muille outona kuin unissansa - -".

    Metsänneidon tarina innoitti myös Jean Sibeliusta, joka sävelsi laulun "Han, Björn, var en stor och fager sven". Myös Björnin, miehistä leveäharteisimman ja solakkavartaloisimman, käy huonosti: hän ei koskaan pysty rakastamaan vaimoa ja onnettomana hän vanhenee yksin tyhjässä tuvassaan.


Metsänneitoja on oikeastaan kahdenlaisia. Käsitys sinipiikojen vaarallisesta lumovoimasta palautuu kelttien uskomuksiin. Itse olen kuullut tarinoita metsänneidoista, jotka edestä näyttävät ihmisiltä, takaa puilta; näiden kotoperäisempien metsänneitojen vajavainen ruumiinrakenne viittaa sielu-uskoon ja vainajien haamuihin.


Myös runolaulujen Anni-tyttö, Lönnrotin Ainon esikuva, kohtasi metsässä olennon, jonka aiheuttamasta järkytyksestä hän ei selvinnyt. Kosija ei kuitenkaan ollut Väinämöinen, vaan Osmotar tai Kalevatar. Joissakin toisinnoissa Anni-tyttö säikähtää, koska häntä kosiva, maasta noussut olento ei ole "kuollutta parempi, kalmalaista kaunihimpi".

    Kohtasiko Anni-tyttö metsässä itsensä, varjonsa, maanalaiseen valtakuntaan kuuluvan kaksoisolentonsa? Suomen kielen sana "itse" palautuu varjosielua tarkoittavaan sanaan. Teoksessani Peili yhdistin ajatuksen peilikuvan kaltaisesta varjosielusta tai -haltiasta Édouard Manet'n maalaukseen Folies-Bergèren baari; myös Manet'n baaritytön kasvojen arvoitus on vaivannut minua pitkään.


Jieriksen näyttely Viimeinen | Sinipiika on osa näyttelysarjaa, jonka lähtökohtana on kuoleman ja pohjoisen samaistaminen itämerensuomalaisessa mytologiassa.

Sarjan ensimmäinen osa Viimeinen | Ensimmäiset kuvat oli esillä galleria Merz Sammonkadussa Tampereella syyskuussa 2018.

 


Sanna Korteniemi

Kuvanveistäjä / Sculptor
sanna[at]sannakorteniemi[dot]com

Twitter: @_Korteniemi

 
 

Sanna Korteniemi: Peili 2019. Yksityiskohta teoksesta

Mustekynä ja puuväri taitellulle ja leikatulle paperille.